Podcasten ledes av Ole André Sivertsen (t.h.) og Halvor Haukerud, som til daglig driver selskapet Motarbeider (motarbeider.no

”Vinnerne skriver historien” heter det, men en historie hvor alt gikk etter planen er i bunn og grunn kjedelig. De saftigste og mest underholdende historiene får du gjerne fra taperlaget. Det er disse vi skal løfte fram i denne podcasten #mislykka. 

De fleste mislykkede prosjekter har en grad av brillians i seg. Vi sier gjerne at historiene er «mislykkelige». Podcastens mål er å identifisere prosjektets ”brillians” og måle den.

Eksempler på det vi definerer som brilliante mislykkede prosjekter, er Fritjof Nansens forsøk på å nå Nordpolen eller Stoltenbergregjeringens månelandingsprosjekt (CO2-fangst). Dette er «brilliante mislykkede prosjekter» fordi de hadde en visjon, høy motivasjon og tok en betydelig risiko. Det liker vi.

Gjennomføringene møtte noen utfordringer – men læringen og gjenbruken av erfaringene er store og verdifulle. 

Hvordan er programmet lagt opp?

I programmet bryter vi ned og diskuterer prosjektene etter inspirasjon fra Institute for Brilliant Failures, som igjen bygger på et teoretisk grunnlag utviklet av innovasjonsforskeren Paul Iske (som også driver nevnte institutt). Les mer om dette her: https://www.briljantemislukkingen.nl/en/

Det vi gjør rent konkret i podcasten er at vår gjest – en representant for et mislykket prosjekt – forteller sine historier om selve prosjektet og hvordan han/hun opplevde dette. Vi diskuterer prosjektet i kategoriene – visjon, motivasjon/innsats, risiko, gjennomføring og læring. Underveis skal vi finne hva som gikk feil og hver kategori får en karakter mellom 0 og 10 som til slutt danner grunnlaget for den uhøytidelige ”Brilliant Mislykka-score”. 

Nansens Nordpol-ekspedisjon får etter våre beregninger høy score, men hva ville scoren bli for disse prosjektene?

  • Ruters feilslåtte billettsystem i Oslo/Akershus?
  • Egil Drillo Olsen og Otto Ulseths Irak eventyr? (var trenere for Irak i fem måneder) 
  • Knut Arlid Hareids forsøk på å gjøre KRF rødt? 
  • Ole Gunnar Fidjestøl deltagelse i åpningen av Lillehammer-OL (Skadet seg stygt i generalprøven).
  • Dollie De Luxs -London oppsetningen av Which Witch ? 
  • Forarbeidet som førte til at Hemnes kommune vedtok at Terra var redningen for kommuneøkonomien. 

I tillegg sitter vi alle på vårt eget mislykkede prosjekt, i dette universet ønsker vi etterhvert å inkludere de personlige prosjektene som ikke gikk som man planla. Røyk samboerskapet etter en uke? Var det kanskje ikke så lurt å selge alt man eide for reise jorda rundt?